8/5 2024

Ben je al klaar voor de overstap naar elektronische facturatie?

Vanaf 1 januari 2026 is het een must: alle Belgische bedrijven die facturen sturen naar andere ondernemingen, moeten dit elektronisch doen. Deze regel geldt niet voor facturen aan particulieren. Dit initiatief van de Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) is bedoeld om de btw-kloof aan te pakken en de administratie te vereenvoudigen.

Wat is een e-invoice eigenlijk?

Een e-invoice is een digitaal, gecodeerd document dat door machines gelezen kan worden—veel meer dan een simpel pdf-bestand. Dankzij specifieke software zoals NumNum worden deze facturen automatisch verstuurd en verwerkt, waardoor handmatige invoer overbodig wordt.

Waarom zou je nu al nadenken over elektronische facturatie?

Ook al lijkt 2026 nog ver weg, het is slim om nu al met de voorbereidingen te beginnen. Het automatiseren van je facturatieproces verkleint de kans op fouten, versnelt de transacties, verlaagt de kosten en verhoogt de veiligheid en betrouwbaarheid van je factuuruitwisseling. 

numnum homepage

Eerste stappen naar elektronische facturatie

Een goede eerste stap is het uitproberen van een demo van een softwarepakket zoals NumNum dat jouw bedrijf kan ondersteunen bij deze overstap. Dit is niet alleen een investering in efficiëntie, maar ook een belangrijke stap richting modern ondernemerschap.

Door je nu al voor te bereiden op deze toekomstige verplichting, zorg je ervoor dat je niet alleen competitief blijft, maar ook voorop loopt in het adopteren van nieuwe, efficiënte bedrijfsprocessen.